2011. február 28., hétfő

Mentás-csokis szappan



Mire jó a fodormenta (Mentha crispa)?

Népies nevén köményes menta vagy kerti menta az árvacsalánfélék családjába tartozik. Vízpartokon, nedves réteken előforduló évelő gyógynövény. Kertekben jól termeszthető. Íze kellemes, mentolos. A növényi drog illóolajat (karvont, karveolt), cseranyagokat, flavonoidokat tartalmaz.

A fodormenta a borsosmentához hasonló évelő növény, szárai és levelei azonban a borsosmentáéval ellentétben nem antociánosak (nem ibolyás színűek), hanem többnyire sötétzöldek. A virágzó földfeletti részeiből vízgőzdesztillációval előállított illóolaja színtelen, halványsárga vagy olivazöld színű, illata fűszeres-gyógynövényes, mentákra jellemző.

Az olaj legfontosabb alkotórésze a konyhakömény terméseinek ízéért is felelős karvon, ami mellett jelentősebb mennyiségben a limonén fordul elő. Az illóolaj belsőleg használva emésztésjavító készítmény. Az illatszer- és élelmiszeripar édesipari termékek, (cukorkák, fogkrémek, szájvizek, szappanok, samponok, rágógumik), íz- és illatösszetevőjeként hasznosítja a fodormenta olajat. A kozmetikai iparban szappanok és kölnik gyártásában alkalmazott anyag.

Használata külsőleg:

- Párologtatás: csíraölő és fertőtlenítő, légfrissítő hatású
- Inhalálás: frissítő és légzéskönnyítő, légút tisztító
- Fürdő: zsíroldó, bőrtisztító hatású
- Bedörzsölés: bőr vérkeringését fokozza, cellulitis kezelésében ajánlott, krém formájában tisztítja a zsíros, pattanásos bőrt
- Öblögetés: tinktúra formájában szájfertőtlenítés

Figyelem!

Az illóolaj nem toxikus, nem irritáló, nem bőrérzékenyítő és nem fototoxikus. Magas vérnyomás esetén testápolóként ne alkalmazzuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése