2011. február 28., hétfő

Fahéjas-mézes szappan



Mire jó a fahéj (Cinnamomum ceylanicum)?

Srí Lankáról származik, de termesztik Brazíliában, Indiában, Jamaikában, Kínában és többfelé a trópusokon. A fahéj az ókorban az egyik legfontosabb fűszer volt. Kétszikű, a babérfélék családjába tartozó fa. A fiatal ágak lehántolt kérgét használjuk fűszernek és ebből készül az illóolaja. Sajátos, kellemes illata és íze van. A fahéj illóolajat a babérfélék családjába tartozó ceyloni fahéjfa belső kérgéből és a kínai kasszia fahéjfa hámozatlan kérgéből víz- vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. A kérgek mellett a fahéjfák leveleiből és leveles hajtásvégeiből is állítanak elő illóolajat.

- Emésztést javító, görcsoldó hatás miatt használhatjuk ételeinkbe, italainkba. Ízjavítónak tehetjük teába, segíti az emésztést.
- Fertőtlenítő hatása van, ezért használhatjuk influenzás, meghűléses megbetegedéseknél.
- Tapasztalatom szerint oldja légúti görcsöket, ezért köhögésre, nehéz légzésre jó hatással van. Meghűléses betegségeknél mindig szoktam a párologtatóba tenni.
- Vérellátás javító hatása van, vérbőséget okoz a bőrben, ezért jó izom-, ízületi-, mozgásszervi problémáknál masszázs krémbe vagy olajba.
- Összehúzó hatása miatt szájöblítővízbe, fogínyvérzés ellen jó.
- Az illata idegerősítő hatású.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése